Διαθεσιμότητα & Κρατήσεις
Διαθεσιμότητα & Κρατήσεις
Δραστηριότητες
Κολύμπι, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ, τένις μπάσκετ, ποδήλατο, πεζοπορίες στην φύση, shopping και καλό φαγητό είναι λίγα από τα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κατά την διάρκεια της παραμονής σας.
Όσο για τη νύχτα, η περιοχή προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης ανάλογα με τη διάθεση του καθενός.

Ακτές και λασπόλουτρα

Οργανωμένες είναι οι ακτές, με “Γαλάζια Σημαία”, στην περιοχή όπου προσφέρουν έντονες
εναλλαγές τοπίου σε έναν ανεπανάληπτο συνδυασμό πράσινου και υγρού στοιχείου.
Ο Μακρυγιάλος  με τις αμμώδεις ακτές και τις γραφικές ψαροταβέρνες διαθέτει οργανωμένη
παραλία έτοιμη να δεχτεί τους λουόμενους.
Δίπλα ανάμεσα στους καταπράσινους λόφους μόλις λίγα μέτρα από τα βυζαντινά ερείπια της
περιοχής ,  βρίσκονται  η χρυσή ακτή του Αη Γιάννη και της Πύδνας δημιουργώντας στον
επισκέπτη μια ήρεμη και μυστηριακή ατμόσφαιρα ταυτόχρονα.

Πόλος έλξης τα λασπόλουτρα στις Αλυκές Κιτρους Πιερίας. Δεκάδες άτομα κατακλύζουν το
καλοκαίρι τα λασπόλουτρα που βρίσκονται στις Αλυκές Κίτρους. Ο θεραπευτικός πηλός είναι
εκείνος ο πηλός, ο οποίος προκύπτει όταν κατάλληλο εδαφικό υλικό έρθει σε επαφή με θερμό
μεταλλικό νερό και ο οποίος ασκεί θεραπευτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό χάρη στη
σύστασή του.
042 389
ts 064 methoni thalassa 005
methoni thalassa 015 ma 141
Ένα μαγευτικό θέαμα χλωρίδας και πανίδας προσφέρετε στο Δέλτα του Αλιάκμονα που αποτελεί μέρος του υδροβιότοπου, συνολικής έκτασης 40.000 στρεμμάτων,  περιλαμβάνει τμήματα των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία με κέντρο υποδοχής επισκεπτών το θεματικό περίπτερο και το παρατηρητήριο πουλιών στην  Νέα Αγαθούπολη Πιερίας, σε απόσταση 5χλμ.,  για  οργανωμένη ξενάγηση. Η περιοχή περιλαμβάνεται στο δίκτυο «Natura 2000» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά (Special Protection Area),προστατευμένη  με τη συνθήκη Ramsar.   
Γύρω στα 215 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί. Ο πορφυροτσικνιάς, η χαλκόκοτα, η βαρβάρα, ο θαλασσοσφυριχτής  και ο αργυροπελεκάνος είναι  κάποια από τα σπάνια είδη πουλιών που μπορεί κανείς να δει στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης, ενώ συχνάζει στην περιοχή ένα από τα λίγα ζευγάρια θαλασσαετών στην Ελλάδα.
Μαζί τους  συνυπάρχουν και άλλα σπάνια ζώα όπως το τσακάλι, η αλεπού και το το κουνάβι καθώς μαγευτική είναι και η πλούσια βλάστηση στις όχθες της περιοχής.
ag anna 050 ma 230
ma 239 me124
ME1425 sou016
Τα αρχαία και η παράδοση της περιοχής μας

Μέρος της Μακεδονικής ιστορίας βρίσκεται στην περιοχή του Μακρυγιάλου (5000π.χ.) νεολιθικός οικισμός, την Αρχαία Πύδνα μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας, το νεκροταφείο της αρχαίας Πύδνας, τους Μακεδονικούς Τάφους (5ος αι.π.χ.),την Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Βυζαντινής Επισκοπής και την Κρήνη Ελευθεροχωρίου της μεταβυζαντινής περιόδου (18ος αι.μ.Χ), μνημεία σημαντικά που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.
Αξιόλογο είναι και το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στον Κολινδρό.

2601160991 DSC_0589
DSC_0640 eo 1930
gia34 ko 538
ko 539 m g 011
p004 s068
Η Θρησκευτική Κληρονομιά μας

Θρησκευτικό και ιστορικό ενδιαφέρον έχουν τα μοναστήρια της περιοχής με πιο αξιόλογα Βυζαντινά μνημεία τον Ιερό Ναό του Αγ. Αθανασίου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και φέρει τοιχογραφίες απο τον 16ο μ.Χ. αιώνα, τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Πάυλου που χρονολογείται απο τον 14ο μ.Χ. αιώνα και τον Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Μεγάλης Γέφυρας η ύπαρξη της οποίας χρονολογείτε από το 1537, ενώ η μαρμάρινη πλάκα που καλύπτει την Αγία Τράπεζα χρονολογείται από το 1014 μ.Χ., το Άξιον Εστί , το άλσος του Αγίου Νικολάου και τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου ,η   Μετόχη της Μονής Γρηγορίου του Αγ.Όρους το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία κ.α. είναι μερικά μόνο από τα πολλά σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος των επισκεπτών στην περιοχή.
a 043 ba 193
DSC_0227 eginio 155
Θερινές εκδηλώσεις

ΑΙΓΙΝΙΟ
Ιούνιος: Αγίου Πνεύματος. Κουρμπάνι. Εκδηλώσεις για την καλή υγεία των ανθρώπων από το Σύλλογο «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» στο εξωκλήσι της Θείας Ανάληψης, στην περιοχή «Ξάπεφτο». Προσφέρεται στους επισκέπτες ένα παραδοσιακό φαγητό που ονομάζεται κουρμπάνι.
29 Ιουνίου: Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Σύλλογος «ΔΗΜΗΤΡΑ» αναβιώνει την άλλοτε μεγάλη γιορτή των Αγίων Αποστόλων στο χώρο του παλαιού Βυζαντινού Ναού.
Πολιτιστικός Αύγουστος. Στα μέσα Αυγούστου ο Σύλλογος «ΔΗΜΗΤΡΑ» διοργανώνει τον Πολιτιστικό Αύγουστο, αφιερωμένο στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η εκδήλωση διαρκεί μία εβδομάδα και περιλαμβάνει μουσικές βραδιές με συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς και θεατρικές παραστάσεις.
ΚΑΤΑΧΑΣ
Αύγουστος: «Αντάμωμα των Ποντίων». Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου γιορτάζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Καταχά «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» το «Αντάμωμα» των Ποντίων με τους γηγενείς. Περιλαμβάνει χορευτικές εκδηλώσεις και εστίαση στο χώρο του Πευκώνα Καταχά.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ
Μυδοχαρά: 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου Τοπικό πανηγύρι όπου προσφέρονται ψητά μύδια και κρασί.

ΜΕΘΩΝΗ
29 Ιουνίου: Πανηγυρική εκδήλωση της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

ΔΙΟΝ
26 Ιουλίου: Γιορτή της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου του Δίου. Διοργανώνονται μουσικοχορευτικές και άλλες εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δίου «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ».

ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ
26 Ιουλίου: Πανηγυρική εκδήλωση της εορτής της Αγίας Παρασκευής στο Π. Ελευθεροχώρι.

ΣΦΕΝΔΑΜΗ 20 Ιουλίου: Προφήτη Ηλία. Πανηγύρι στο κέντρο του χωριού.

ΠΑΛΑΙΟΣΤΑΝΗ
15 Αυγούστου: Κοίμηση της Θεοτόκου. Πανηγύρι για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μοναστήρι της Παναγίας Μακρυρράχης.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Τέλος Ιουνίου: Ναυτική Εβδομάδα Κάθε δύο χρόνια πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις με εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, ομιλίες, παρουσίαση παραδοσιακών χορών, μουσικές βραδιές κ.α.
Στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας γίνονται επίσης επιδείξεις τουριστικών, αλιευτικών και ταχύπλοων σκαφών, καθώς και Ναυτικοί Αγώνες στη Θάλασσα.
Μέσα Ιουλίου: Διεθνείς Φολκλορικές Εκδηλώσεις. Ο Δήμος Παραλίας στα μέσα Ιουλίου και για μία εβδομάδα διοργανώνει στα Δημοτικά Διαμερίσματά του εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς από Φολκλορικά συγκροτήματα ξένων χωρών, όπως την Τυνησία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καμερούν, τη Σουηδία, τη Σλοβακία, την Ισπανία κ.α.  Η έναρξη των εκδηλώσεων ξεκινά με παρέλαση όλων των Φολκλορικών συγκροτημάτων που συμμετέχουν. Στη συνέχεια δίνεται μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση από τα Φολκλορικά χορευτικά τμήματα των χωρών.
Αύγουστος: Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνεται το Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Νέων «ΜΥΤΙΚΑΣ CUP» στην Παραλία Πιερίας από το Δήμο Παραλίας και με τη συνδρομή της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πιερίας.
Οι φωτό είναι ευγενική χορηγία του
Hasapetis
Υδροβιότοπος - περίπατος - ποδηλασία